Roliga Anekdoter

Jag fick en intressant bok av ett par bekanta när jag fyllde år för en tid sedan som innehåller små trevliga anekdoter som jag gärna vill dela med mig av. Jag kände när jag läste boken att "den fick min värld att gunga" lite och att vi nog inte skall tro på allt vi matas med av media!

Boken, "Allt som vi trodde vi visste men som faktisk är fel", är skriven av Ulf Ivar Nilsson.

 Trevlig läsning!

Eventuella kommentarer till nedanstående texter bemöts gärna i gästboken!

           

Påstående: "Alla sätt är bra utom de dåliga" är ett välkänt gammalt citat.

FEL

1738 skrev Voltaire på klingande franska: "alla sätt är bra utom de tråkiga".

Var, när och hur det skrivits om finns nog ingen kvar i livet som vet.

Voltaire var för övrigt ett alias, egentligen hette han François-Marie Arouet. (1694 - 1778)

 

 

Påstående: Adolf Hitler tog initiativet till Autobahn.

FEL

De första etapperna i det Tyska motorvägsnätet stod klara redan 1932, året innan Hitler kom till makten. Borgmästaren i Köln, Konrad Adenauer föreslog initialt att flera städer skulle bindas samman med en högfartsväg och tillsammans med Kurt Kaftan, som var en slags projektledare föreslog de namnet, Autobahn 1928. Vid minst ett tillfälle röstade Hitler och hans partivänner emot förslaget att utvidga Autobahn.

 

Påstående: Man får kramp och drunknar om man badar direkt efter en måltid.

FEL

Enligt modern medicinsk expertis ligger det ingen sanning i den myten! Det är till och med större risk att drunkna om man badar med tom mage än om man just lastat in lite mat, vilket ger kroppen energi. Den felaktiga föreställningen fick stor spridning på 1930-talet genom en broschyr utgiven av Röda korset.

Än idag är många människor - i första hand mammor - övertygade att man måste vänta i minst 1 timme efter matintag för att säkert kunna bada.

 

Påstående: Bambi är ett rådjur.

FEL 

Disneys lilla gulliga djur som halkar runt på isen i den tecknade filmen från 1942 är inte ett rådjur utan en vitsvanshjort. (Odocoileus virginianus) Filmen har dubbats 2 gånger till svenska, (1943 och 1986) och båda gångerna kallas huvudpersonen för hjort. Ändå sitter det i ryggmärgen på nästan varje svensk att Bambi är ett rådjur

(Dock skall det nämnas att i Österrikaren Felix Saltens bok från 1923 som var förlaga till Disneys film, är Bambi ett rådjur! Förklaringen till den mystiska förvandlingen till vitsvanshjort ligger i att det inte finns rådjur i USA.)

 

Påstående: Beethoven skrev "Für Elise" till sin flickvän med samma namn.

FEL

Nja, "Ludde" skrev förvisso melodin till sin älskade! Den världsberömda tonsättaren hade dock en bedrövligt dålig, näst intill oläslig handstil. Vid hans död 1827 hittades partituret till stycket på en vind och de närvarande enades om att den hade döpts till "Für Elise". Musikhistoriker förbryllades dock över titeln i över hundra år innan forskaren Max Unger förstod att det stod "Für Therese" på partituret. Detta fick pusselbitarna att falla på plats. Åtminstone två av Beethovens flammor hette Therese, dock är de flesta eniga om att den han skrev musiken till är Therese Malfatti, dotter till en läkare i Wien. Det var också på hennes vind som notbladen hittades. Det berättas att Beethoven skulle spela låten - som han själv kallade "Bagatelle" - vid en soaré som hölls i Malfattis residens våren 1810. Omedelbart efter skulle han anhålla om Therese hand i giftemål. Olyckligtvis tippade Beethoven i sig lite för mycket av de goda dryckerna den kvällen och han fick varken spelat eller friat. Therese Malfatti skall ha bett honom skriva hennes namn på partituret och hans druckna sinneslag förbättrade säkert inte handstilen, därför har melodin fått heta "für Elise"

Ludwig van Beethoven 1770 - 1827  (utomordentlig pianist, usel kalligraf)

 

Påstående: Bröderna Grimm var sagoförfattare.

FEL

Jakob och Willhelm Grimm från Hessen var inga skönlitterära författare och hittade nog inte på en enda saga. Bröderna var framstående språkexperter och folkminnesforskare under första halvan av 1800-talet och deras stora insats i sagobranschen var att de skrev ner och publicerade en stor mängd muntliga berättelser, som på det sättet räddades till eftervärlden. Bröderna själva var mest stolta över sina lärda böcker om tysk grammatik och om de indoeuropeiska språkens historia.

Bröderna Grimm: Willhelm (1786 - 1859) och Jacob (1785 - 1863)

 

Påstående: Choklad ger dig finnar.

FEL

Om du lider av akne så beror det knappast på att du ätit choklad. Den amerikanske hudläkaren James Fulton kunde redan 1969 slå fast att finnar ytterst sällan orsakas av choklad. Fulton, som är verksam vid akneforskningsinstitutet i Newport beach i Kalifornien, lät 65 ungdomar äta stora mängder choklad under 4 veckor. Resultatet visade inte på någon ökning av akneutbrott! Professor Peter Pochi från Boston är expert på huden och dess sjukdomar och kan inte heller han säga att det finns ett samband mellan chokladintag och akneutbrott. Han säger: "jag har sett fall där en människa fått utslag av choklad, men jag kan räkna fallen på ena handens fingrar". Akne beror sällan på vad man äter utan har definitivt mer med hormoner att göra!

 

Påstående: Darwin menade att människan härstammar från aporna och att "endast den starkaste överlever".

FEL

Charles Darwin påstod aldrig att aporna var våra förfäder! Varken i boken "människans ursprung" från 1871 eller i något annat sammanhang. Vad han talade om var att apor och människor sannolikt har en gemensam stamfader, men att utvecklingen sedan gått i olika riktningar. Utvecklingsläran handlar heller inte om att den starkaste överlever - det gör i stället "den som är mest lämpad för sin miljö", och det är ju något helt annat! Hade den starkaste överlevt kan man ju gissa att det fortfarande hade vandrat dinosaurier på jorden. Det kända uttrycket: "survival of the fittest" myntades för övrigt av den liberale filosofen Herbert Spencer redan 1852.

Charles Darwin 1809-1882. Herbert Spencer 1820-1903

 

Påstående: Disney´s (?) figurer.

Lady & Lufsen, stora stygga vargen, skönheten och odjuret, Dumbo och tjuren Ferdinand är alla skapade av Walt Disney och hans medarbetare.

FEL

Många, kanske se flesta, av Disney´s populäraste figurer har inte hittats på i Disney´s drömfabrik! De kommer från böcker och berättelser som skapats av både kända och okända författare från hela världen. Snövit, Askungen, Törnrosa och Robin Hood bygger på gamla europeiska sagor och legender medan Nalle Puh, Alice i underlandet, ringaren i Notre dame, djungelboken och Tarzan har kända litterära förlagor. Inte ens julaftonsfavoriten, Tjuren Ferdinand, har speciellt mycket med Walt Disney att göra. Filmmakarna kan inte ens stoltsera med att de gjort en egen tolkning av berättelsen då både speakertexterna och bilderna är kopierade rakt av från författaren Munro Leafs och tecknaren Robert Lawsons barnbok från 1936.

Några fler av "Disneyfigurernas" mammor och pappor:

- Stora stygga vargens historier hämtade Walt Disney ur en engelsk sagosamling från 1890, skriven av Joseph Jacobs. Denne Joseph hade i sin tur tolkat historien ur en bok från 1853, skriven av James Orchard Halliwell.

- Pinocchio kommer från en Italiensk barnbok som skrevs av Carlo Callodi 1883.

- Dumbo flaxade till en början omkring på baksidan av flingpaket och skapades av Helen Aberson och Harold Pearl.

- Bambi bygger på en bok av Felix Salten skriven 1923. Den österrikiska författaren var ironiskt nog mest känd för sina pornografiska verk.

- Peter Pan skapades av skotten James M Barrie 1902.

- Lady & Lufsens upphovsman heter Ward Green. Efter att ha skrivit historien tog han själv kontakt med Walt Disney.

- Pongo och de 101 dalmatinerna skrevs av engelskan Dodie Smith 1956.

- Bernard & Bianca författades av Margery Sharp.

- Micke & Molle skapades av Daniel P Mannix, en säregen författare som också är USA:s mest kända svärdslukare.

- Mästerdetektiven Basil Mus skapades 1958 av den prisbelönta barnboksförfattarinnan Eve Titus.

- Den lilla sjöjungfrun bygger naturligtvis på H.C. Andersen´s saga om "den lille havfrue" från 1837

- Skönheten och odjuret är en folksaga från Frankrikes 1700-tal. Versionen som ligger till grund för Disney´s berättelse är skriven av Marie Jeanne Leprince de Beaumont och publicerades i en fransk barntidning 1756.

Dessutom har vi ju Alladin från tusen och en natt och superhjälten Herkules från den grekiska mytologin. Mulan hör hemma i den kinesiska berättartraditionen och historien om indianflickan Pocahontas (som funnits på riktigt) i den amerikanska.

Walt Disney född 5/12 1901 dog av lungcancer 15/12 1966

 

Påstående: Däggdjur föder levande ungar.

FEL

Riktigt så enkelt är det inte. Näbbdjuret och myrpiggsvinet lägger faktiskt ägg men räknas ändå till däggdjuren. Båda arterna lever i Australien och näbbdjuret är faktiskt ett av mycket få däggdjur som är giftigt. Hanen har en sporre på insidan av bakbenen. Dessa är förbundna med en giftkörtel. Näbbdjursstick skall vara väldigt smärtsamt men i övrigt ofarligt för människor. Andra udda däggdjur är valar och fladdermöss men de föder i alla fall levande ungar. Gemensamt för däggdjuren är att alla diar sina avkommor. Ett gammalt ord för att dia är just "dägga".

 

Påstående: Dödsstraffet avskaffades i Sverige 1921.

FEL

Riksdagen beslöt förvisso den 17 juni 1921 att dödsstraffet skulle avskaffas i Sverige. Men det gällde bara brott som begåtts i fredstid. Inte förrän 1972 ändrades lagen så att inte heller krigsförbrytare kunde dömas till avrättning av en svensk domstol. Sedan dröjde det ytterligare några år innan ett förbud mot dödsstraff infördes i den svenska grundlagen.

"Strax efter klockan åtta på morgonen den 23 november 1910 föll bilan.

Den avrättades huvud skiljdes från kroppen och föll med en duns ned i zinkkaret nedanför stupstocken. Ångan från det varma blodet som lämnade kroppen, steg upp och försvann i det gråblå morgondiset. Vittnena huttrade i kylan. Tysta såg de hur skarprättarens biträden tog av handbojorna från den f.d. kyparen, numera rånmördaren, Johan Alfred Andersson Ander och försiktigt lade den livlösa kroppen och huvudet i giljotinens avlånga korg. Vittnena skingrades, Långholmsbron öppnades åter för trafik."

Detta blev den sista avrättningen i Sverige.

 

Påstående: Fallskärmen uppfanns för att rädda piloter ur störtande flygplan.

FEL

Redan 1495 skissade universalgeniet Leonardo dáVinci på en pyramidformad fallskärm och mer än hundra år innan det första flygplanet vinglade sig upp i luften gjorde fransmannen André-Jacques Garnerin vad som betecknas som det första riktiga fallskärmshoppet. Garnerin steg upp i en ballong från en park i Paris den 22 oktober 1797. Då han kommit till ungefär 800 meters höjd skar han av linorna som förband korgen med ballongen. ( ! ) När korgen, med uppfinnaren ombord, fallit som en sten några meter vecklade en fallskärm ut sig och dämpade fallet. Dock gungade ekipaget som en pendel hela vägen och trots att han var fruktansvärt sjösjuk vid nedslaget så klarade han sig utan några som helst skador.

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) André-Jacques Garnerin (1769 - 1823)

 

Påstående: Flicknamn och pojknamn

- alla som heter Barbro är flickor och alla som heter Lars är pojkar.

FEL

För ett par år sedan fanns det 37 kvinnor i Sverige som hette Lars i förnamn och 67 som hette Benny. 19 män var döpta till Barbro och 28 till Inger. Från Dalarna finns noteringar om 21 män som heter Annika och 20 som döpts till Elin. Där finns också 80 kvinnor som heter Jöns och 56 som heter Knut, dock handlar det om gamla gårdsnamn som formellt betraktas som förnamn.

Visste ni förresten att den gamla filmtuffingen John Wayne egentligen hette Marion i förnamn?

Det var något han blev rejält mobbad för i skolan.

 

Påstående: Äter man en röd flugsvamp så dör man.

FEL

Det är faktiskt svårt att hitta bevis för att någon, någonsin dött efter att ha förtärt röd flugsvamp. Det påstås dock att greve Achilles de Vecchi avled i USA 1897 efter att ha provat röd flugsvamp. Till historien hör dock att han smackade i sig två dussin av varan. Det finns INGEN som råder folk att prova svampen för det leder till sprängande huvudvärk även i små doser.

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp leder däremot nästan garanterat till döden. Mellan 1950 och 1980 tillskrevs de båda svamparna 12 dödsfall i Sverige.

 

Påstående: Frankensteins monster är en påhittad historia.

FEL

På slottet Frankenstein utanför Darmstadt i Tyskland levde i början av 1700-talet en man vid namn Konrad Dippel. Han var alkemist, teolog och mystiker och kallade sig ibland för Frankenstein. Man vet att han aktivt försökte skapa konstgjort liv och precis som sin litterära efterföljare experimenterade Dippel med lik som han grävde upp på kyrkogården i närheten. Han lyckades aldrig att bygga något monster - i alla fall inget som fungerade. Ungefär hundra år senare besökte den unga brittiska författarinnan Mary Wollstonecraft Shelley slottet och strax efter hemkomsten skrev hon sin roman om Victor Frankenstein och hans monster.

Johann Konrad Dippel (1673-1734) Mary Wollstonecroft Shelley (Mary Shelley 1797-1851)

      

Påstående: Fågelmatning -börjar man mata fåglar på hösten måste man fortsätta, annars dör de.

FEL

Sveriges ornitologiska förening tar död på den myten genom den här enkla kommentaren. "Fåglar kan som bekant flyga och tryter maten så söker de sig någon annanstans".

 

Påstående: Fåglar har inga snoppar.

FEL

De flesta fåglar parar sig genom att gnida könsöppningar mot varandra, men det finns några arter som har penisar. Den argentinska skarvanden, som trots att den inte är större än en vanlig gräsand, kan stoltsera med en penis på hela 42 centimeter.

 

Påstående: Förbudstiden i USA, då var det förbjudet att dricka alkohol.

FEL

Från 1920 till 1933 rådde det alkoholförbud i USA. Men lagen gällde bara tillverkning, transport och försäljning. Det var således helt lagligt att köpa, inneha och förtära alkohol.

 

Påstående: Giljotinen uppfanns av en fransk läkare vid namn Guillotin.

FEL

Den franske läkaren Joseph-Ignace Guillotin konstruerade sitt makabra avrättningsredskap efter en italiensk modell som tillverkades redan på 1500-talet. Guillotin, som var läkare i Paris under den franska revolutionen, propagerade för sin maskin med motiveringen att den var mer human och patriotisk (!?) än manuell halshuggning. Det berättas vidare att Guillotin, som var läkare i anatomi, förklarade för franska nationalförsamlingen den 9 oktober 1789 att han "garanterat kunde hugga huvudet av alla i lokalen i en enda handvändning". En prototyp byggdes och våren 1792 prövade man maskinen på 3 lik och några baggar. Året efter halshöggs inte mindre än 1256 personer i Paris. Snacka om populär maskin. Doktor Guillotin lär inte ha bevittnat en enda avrättning med sin skapelse och släkten lär ha skämts så fruktansvärt att de kort efter doktorns död, bytt familjenamn.

 Joseph-Ignace Guillotin 1738-1814

 

Påstående: Glorian är en kristen symbol.

FEL

Att avbilda gudomliga människor med gyllene skivor eller ringar ovanför huvudet är inget som de gamla kyrkomålarna hittat på. De första gloriebärarna finner man på bilder från antiken. Det var gudar och hjältar som utrustades med strålande ljussken runt hjässan för att se lite extra heliga eller majestätiska ut. Ett bildspråk som snabbt togs över av de kristna bildskaparna. Glorian, eller nimbusen, som den också heter, förekommer även i buddistisk konst.

 

Påstående: Uttrycket "i grevens tid" har alltid betytt att något händer i sista sekunden, alldeles innan det var för sent.

FEL

Det var definitivt inte den ursprungliga betydelsen! Greven det handlar om är Per Brahe och han var generalguvenör över Finland. Han var mycket populär bland allmogen och då man efter hans död 1680 talade om "grevens tid" så menade man den lyckliga period då han regerade. Danskarna -som också känner till det här uttrycket har en helt annan förklaring, men den tar vi vid ett annat tillfälle.

Per Brahe "den yngre" 1602 - 1680

 

Påstående: den Svenske kungen Karl XI kallades gråkappan och reste runt i landet inkognito.

FEL

Karl XI, vars anletsdrag finns att beskåda på närmaste 500-kronorssedel, kallades aldrig för gråkappan, även om det brukar stå så i gamla historieböcker. Han reste inte heller runt i landet inkognito och spionerade. Hela historien är en gammal romantisk vandringssägen och man tror sig veta att det var prosten Arvid August Afielius i Enköping som i en bok på 1800-talet gjorde just Karl XI till sagans hjälte.

Karl XI 1655 - 1697

 

Påstående: Grävlingar är arga och biter tills det knakar i benet.

FEL

Fortfarande kan man få rådet att lägga knäckebröd i stövlarna om man ska ut i marker där man kan stöta på en grävling. Ett annat knep är att bryta en torr kvist om man redan blivit angripen av den randiga besten. Visst kan grävlingen försvara sitt gryt mot hundar och rävar men den är inte särskilt stridslysten, och det är bara i ytterst trängda lägen den kan komma på tanken att attackera en människa. Rent anatomiskt är det omöjligt för en grävling att leva upp till sitt rykte som benkrossare. Visserligen är käkarna rätt starka men gapet är för litet för att få ett rejält tag om en människas ben eller fot. Lägger man där till att grävlingen inte är ett rovdjur i vanlig bemärkelse så vet man att tänderna är för klena för att krossa kraftigare ben.

Grävling (Meles meles)

 

Påstående: Gurkan är en grönsak.

FEL

Gurkor är ett sorts bär.

 

Påstående: Gustav Vasa hette Gustav Vasa.

FEL

Nja, rättare sagt, så kallade han sig aldrig själv. Han hette Gustav Eriksson -och att han var av ätten Vasa hade inte riktigt med hans namn att göra. Sina brev till allmogen undertecknade han för övrigt med, Göstaff.

Gustav Vasa 1496 - 1560.

 

Påstående: Giraffen har fler halskotor än en gråsparv.

FEL

Du har säkerligen inte reflekterat över det otroliga faktum att en giraff har sju halskotor medan en gråsparv har hela fjorton. Säkerligen slår dock giraffens halskotor gråsparvens i vikt.

 

Påstående: Hamlet håller i en dödskalle och säger, "att vara eller icke vara, det är frågan".

FEL

Teaterhistoriens mest berömda scen finns inte! Visst, i Shakespears mästerverk säger Hamlet den berömda repliken OCH i samma pjäs håller han vid flera tillfällen i en dödskalle, dock sker det aldrig samtidigt. Det är i början av den tredje akten, när han låter Ofelia ta del av hans grubblerier, som han säger de klassiska orden men först i femte akten, när Ofelia dött och han samtalar med dödgrävarna på kyrkogården, som kraniet dyker upp. Kraniet tillhör för övrigt en man vid namn Yorrik som var hovnarr när Hamlet var liten.

William Shakespear (1564 - 1616)

 

Påstående: Harpo Marx var stum.

FEL

Harpo Marx hade inga som helst problem med sitt tal, dock pratade han aldrig i någon av de filmer som han och hans bröder gjorde.

Harpo Marx (1888 - 1964)

 

Påstående: Himlen är blå.

FEL

Att himlen upplevs blå beror bara på atmosfärens sammansättning. Från andra planeter, som omges av andra gaser och partiklar, kan himlen ha en helt annan färg. Från månen, som saknar atmosfär, ser himlen/rymden helt svart ut. Fenomenet förklaras enklast så här. Det ljus som strålar ut från solen består av regnbågens alla färger. När solljuset träffar jordens atmosfär blir det blå ljuset spritt åt alla håll, kors och tvärs, så vi ser blått överallt.

 

Påstående: Hitler var tysk.

FEL

Den tyske diktatorn föddes i Brannau i Österrike 1889. Han flyttade till Tyskland 1913 - för att, hör och häpna, slippa militärtjänsten!!

 

Påstående: Hjärtat sitter på vänstra sidan av bröstkorgen.

FEL

Hjärtat sitter praktiskt taget mitt i bröstkorgen, dock pekar spetsen åt vänster. Att hjärtslagen hörs bättre på vänstra delen av bröstet beror på att den delen av hjärtat arbetar under högre tryck.

 

Påstående: Hjärtat på dass-dörren är en gammal dekoration.

FEL

Före år 1900 fanns inga hjärtan på hemlighusen. De infördes av stadsbor med sommarstugor.

 

Påstående: Hongkong är en miljonstad i södra Kina.

FEL

Det finns ingen stad som heter Hongkong, och har aldrig funnits! Tills för några år sedan var "Hongkong" en brittisk kronkoloni och idag utgör området en "speciell administrativ region" inom folkrepubliken Kina. Största staden i "Hongkong" heter Kowloon med drygt 2 miljoner invånare och sedan 1843 heter "Hongkong´s" huvudstad Victoria city.

 

Påstående: Hundraåriga kriget varade i hundra år.

FEL

Historiens längsta krig utkämpades mellan England och Frankrike. Det kallas för hundraårskriget men pågick faktiskt hela 116 år. (1337 - 1453) Ska man vara riktigt petig så pågår det faktiskt fortfarande då det aldrig fått något lagligt slut. Länderna enades helt enkelt bara om en vapenvila 1453.

 

Påstående: Hundår - ett hundår motsvarar sju människoår.

FEL

Riktigt så enkelt kan man inte räkna anser veterinärerna. Hunden utvecklas mycket snabbt under sina första månader och när den fyller ett människoår så är den 16 år, räknat i "hundår". Därefter kan man räkna att det går fyra "hundår" på varje människoår.

 

Påstående: Hönan ligger på sina ägg.

FEL

Hönor ligger faktiskt inte på äggen när de ruvar, de hukar sig bara över dom.

 

Påstående: Igelkotten är ett ofarligt djur.

FEL

Enligt den brittiske patologen Ian Keymer är igelkotten som fredligt lufsar runt i våra trädgårdar ett av Europas absolut farligaste djur! Farligheten består i att djuren bär på upp till sexton olika sjukdomar som kan överföras till människor. Det handlar om bland annat salmonella, hjärnhinneinflamation, hjärtmuskelinflamation, gulsot, tuberkulos och flera sjukdomar som kan leda till njurskador. Keymer berättade sina rön vid en veterinärskongress hösten 1999 och hans varningar återgavs i den högt ansedda vetenskapstidsskriften New Scientist.

 

Påstående: Indiankvinna heter "squaw" på sitt modersmål.

FEL

Det sägs ofta i westernfilmer och vissa indianhövdingar brukar t.om. använda ordet "squaw" när de talar om sina fruar och vid de olympiska vinterspelen 1960 fick en hel värld lära sig att "Squaw valley" betydde indiankvinnornas dal.

Tyvärr är det inget annat än ett vulgärt ord för det kvinnliga könsorganet och samtidigt en kränkande och nedvärderande benämning på indiankvinnor i största allmänhet. Säkerligen ett påhitt av den vite mannen.

 

Påstående: Intelligens förr och nu. Människorna var dummare förr.

FEL

Det finns inget som tyder på att människor som levde exempelvis på vikingatiden skulle varit mer korkade än vi. Däremot hade de andra kunskaper -och det var ju tur för dom.

 

Påstående: Janssons frestelse har fått namnet efter en sångare som hette Janzon.

FEL

I de flesta äldre böcker brukar anjovisrättens ursprung tillskriver festprissen och operasångaren Pelle Janzon som dog 1889. Vid senare efterforskningar kan man inte finna något recept som är äldre än från 1928 och det skrevs av östermalmfrun Elvira "Vivan" Stigmark, eller rättare sagt hennes kokerska, Sofie Pauline Brogårde. Rätten blev en succé och döptes troligen efter en film som gick på biograferna det året som hette just "Janssons frestelse".

Fick ett mail från Elvira Stigmarks barnbarn Rolf Jonshøj i Danmark. Han vidimerade äktheten i historien som för övrigt även finns berättad i gastronomisk kalender (1989, sid: 24-40) av Rolfs morbror Gunnar Stigmark. Stort tack för ditt mail och din korrektur avseende kokerskans namn.

 

Per Adolf "Pelle" Janzon 1844-1889 operasångare (basbaryton)

 

Påstående: Jeanne dÁrc var en fattig fransk bondflicka som blev sitt lands nationalhelgon.

FEL

Jungfrun av Orléans, som den 17-åriga kvinnliga fältherren kallades, var en intressant människa med ett fantastiskt liv. Vägledd av inre gudomliga röster och utklädd till man lyckades hon år 1429 befria staden Orléans från engelsmännen. Den 30 maj 1431 brändes hon på bål och sedan 1920 är hon frankrikes nationalhelgon. Invändningen är att hon inte var fransyska! Hon föddes i Domrémy, som tillhörde det självständiga hertigdömet Bar, som från 1431 var en del av Lothringen, eller Lorraine som området heter på franska. Franskt blev det hur som helst inte förrän 1766 alltså var hon inte fransyska.

 

Jeanne dÁrc (1412 - 1431)

Vid ett försök att befria Paris skadades Jeanne och tillfångatogs av Burgunderna. Hon misshandlades och såldes till engelsmännen som senare dömde henne till döden genom bålet. Askan spreds i floden Seine.

 

Påstående: Jolly Roger -den svarta flaggan med vit dödskalle kännetecknade sjörövare.

FEL

Oftast rövade sjömännen under falska nationsflaggor eller flaggor med blödande hjärta, timglas eller svärd. Dödskallen och de korsade benknotorna hör nog mest hemma i filmvärlden. Namnet, Jolly Roger kommer för övrigt från franskans jolie rouge vilket betyder "den vackra röda" och det var också färgen på flaggan som sjörövarna använde i begynnelsen.

 

Påstående: Jordens lungor -regnskogarna förser oss med syre.

FEL

Regnskogarna producerar visserligen enorma mängder syre, men slukar nästan allt själv. Alger och andra växter i haven är det som förser allt levande som har lungor med den viktiga detaljen -syre.

 

Påstående: Kajsa Warg myntade uttrycket -"man tager vad man haver".

FEL

Det sa hon inte alls. Hon skrev det i alla fall aldrig. Det som finns att läsa i den berömda kokboken från 1755 är "om så är för handen" och "om man så hafwa kan". Mamsell Warg var för övrigt oerhört strikt i sin kokkonst och i sina recept så det är i det närmaste otänkbart att hon skulle uppmana bokinnehavaren att byta ingridienser hipp som happ.

Boken hette förresten inte heller -Kajsa Wargs kokbok, den hette "hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber". Själv hette "Kajsa" Anna Cristina i förnamn.

Huset där Anna Christina Warg växte upp byggdes för övrigt av "Kajsas" farfar, Mårten Warg i slutet av 1600-talet. Huset finns att beskåda i Wadköping för intresserade.

 

Påstående: Kanarieöarna döptes efter kanariefågeln.

FEL

Det är precis tvärt om faktisk, fåglarna har uppkallats efter ö-gruppen. Öarna har fått sitt namn efter en storvuxen hundras som fanns där för länge sedan. Hund heter canis på latin och därför kallades öarna insuale canarie (hundöarna) när de upptäcktes av europeérna på 1300-talet.

 

(Romarna hade seglat förbi långt tidigare men kallade öarna för insuale fortunatae, de lyckliga öarna. Kanske såg de inte de stora vildhundarna.)

 

Påstående: Kiwi är en frukt.

FEL

Kiwin är ur botanisk synvinkel ett bär. Det finns flera olika sorters kiwi som skiljer sig åt i sötma, c-vitamininnehåll, hårighet, färg och form.

 

Påstående: Kristi födelse -Jesus föddes den 25 december år 0.

FEL

Jesus föddes flera år innan Kristi födelse! På 500-talet fick den romerske munken Dionysius Exiguus i uppdrag av påven att räkna fram den exakta tidpunkten för när Jesus föddes och han kom fram till den 25 december år 0. Men han måste räknat fel för resultatet stämmer dåligt med både bibeln och historieböckerna. Det står i bibeln att Herodes var kung över Judeen när Jesus föddes OCH att en stor stjärna lyste över Betlehem. Idag vet vi att Herodes dog redan år 4 f.Kr. Därtill kan läggas att det enda himlafenomenet som kunnat sätta fart på de 3 vise männen inträffade den 27 maj år 7 f.Kr. Då möttes nämligen planeterna Saturnus och Jupiter i stjärnbilden fiskarna och en strålande stjärna kan mycket väl ha synts på himlen över Betlehem.

Dionysius räknefel gör att almanackorna än idag slår fel på ungefär 7 ½ år.

 

(Det finns för övrigt ingenting i bibeln som säger att Jesus skulle ha fötts den 25 december, något som också moderna teologer håller med om.)

 

 Fortsättning följer så småningom.....;-)

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.